Давне 1868. године  наша школа почела је са радом. Од тада пролазила је кроз многе борбе и ратове, а по једном храбром јунаку носи  име, по Миодрагу  Миловановићу Луну.

Подсећања ради, Миодраг Миловановић Луне рођен је 12. фебруара 1921. године у Добродолу крај Ужица. Похађао је Ужичку реалку, био припадник радничког покрета, члан СКОЈ-а, а пред Други светски рат и члан Комунистичке партије. У Партизане је ступио 1841. године као гимназијалац. За живота истицао се младалачком полетношћу, храброшћу и вером у победу. 27.априла 1944. године, такорећи, на кућном прагу, смртно је рањен.

Од 1983. године Школа прославља 27. април као Дан школе.

Сада, у 21. веку, водимо борбу, другачију од оних које је водио Луне. Поштујући мере и препоруке Владе Републике Србије, Дан школе обележавамо без свечане приредбе, тихо, али поносно јер је име наше школе познато широм Србије.

С поносом истичемо нашу школу као центар образовања и културе Лужничке долине. Знамо да су почеци образовања у Лужничкој долини везани за Каран и Белу цркву каранску. Уз каранску цркву, још 1836. године, радила је једна од најстаријих школа у Ужичком округу и имала седам ђака. О томе сведочи запис Димитрија Ј. Соколовића из 1836. године да је школа радила у Белој цркви каранској у окружју  ужичком, Срезу црногорском. Тада је за учитеља у Каран послат Павле Јанковић од стране Петра Радовановића , директора свију школа у Сербији.    

Поводом Дана школе на часовима је организована  традиционална замена улога наставник – ученик. Ученици су се опробали у улози учитеља и наставника, а наставници су могли, бар на кратко, да се врате у ђачке клупе и осете њене чари.

Свим ученицима на Гугл учионицу прослеђен  је пригодан материјал посвећен  Дану школе.

Ученицима и запосленима честитамо Дан школе.