„Волите српски језик свакаога дана по мало. Српски језик нема никога другог осим нас.“ Душко Радовић

Поводом Међународног дана матерњег језика у нашој школи одржане су едукативно-креативне радионице у реализацији библиотекара, наставника српског језика и књижевности и члановима библиотечке секције. Ученици су на један истраживачки начин дошли до закључка да је наш језик веома богат и да га сувишно коришћење страних речи кавари, као и да је задатак свакога од нас да негује српски језик.

У матичној школи у Карану и ИО Трнава,  ученицима су понуђени интересантни садржаји.  Након пригодног документарног филма посвећеног значају проучавања и очувања матерњег језика, ученицима су цитирани записи наших познатих писаца – Десанке Максимовић, Моме Капора, Душана Радовића и других које су они тумачили и коментарисали. Уследила је активност у којој су ученици били упућени да замењују стране речи речима из српског језика како би освестили богатсво нашег језика и потребу да очувамо сопствену лексику. Ученицима се допало уочавање палиндрома и начин на који ова језичка појава функционише, као и учешће у квизу који је подрзумевао тумачење народних пословица и изрека помоћу шаљивих илсутрација.

У свету је присутан тренд изумирања језика мањих етничких група, те је наглашено да је од националног значаја равијање свести о очувању матерњег језика и ћириличног писма.

Ученици у ИО Рибашевина и ИО Луново Село узели су своје учешће у обележавању Међународног дана матерњег језика. На почетку одгледали су презентацију и  истраживали су различите аспектиме  српског језика и дошли су до интересантних закључака. Бавили су се почецима стандардизације књижевог језика и правописа Срба у првој половини 19. века и специфичностима српског језика. Група ученика се бавила феноменима најдужих речи и речи која има највише назива у српском језику,  појавом полисемије и примерима палиндрома. Ученичка излагања употпуњена су и читањем текста Горана Петровића „Речи и пољупци“.

Ученици су долазили до веома креативних решења, са осмехом решавали задатке и показали да љубављу и знањем негујемо свој језик.

IMG_20220221_115200IMG_20220222_113224IMG_20220224_131038IMG-b2f260f4143cfe8d45b1f08ed9091d66-V IMG-c9a3ccf5e152fa7b727611a1c1fca501-V

Библиотекари:

Ана Словић

Ненад Божић

Наставници српског језика и књижевности:

Весна ВујићРшумовић

Јасмина Ковачрвић

Никола Продановић

Зорица Јевтовић