Ученица V разреда Сара Васовић из Каран освојила је прву награду на литерарном конкурсу Завода за јавно здравље „Воли и поштуј живот који ти је дат“ који је организован уз подршку Града Ужица.

ВОЛИ И ПОШТУЈ ЖИВОТ КОЈИ ТИ ЈЕ ДАТ

Октобарско јутро, прохладно и тмурно. Дочекује нас вест у школи: „Ива… умрла је!“. Јутро је постаде још хладније, а ми остадосмо неми. Само смо погледима разговарали.
Живот је само један. Добили смо га на дар и због тога треба да га поштујемо. Да чувамо то благо. Негујемо и волимо. Живети пуним плућима значи бити задовољан и учинити срећним људе око себе. Тог дана када је Ива отишла, један човек није размишљао тако. Пијан је сео у кола, изгубио контролу и прекинуо млади живот. Исти човек је прошао поред мене и мојих другара само који минут раније. И ми смо се враћали и з школе. Нисмо ни слутили да неко може постати жртва, иако је ауто летео путем и опасност била очигледна. Од тог дана, сваки прелазак улице ме подсти на Иву. И мене, и моје другаре. Када се зачује шкрипа кочница, родитељи уплашено погледом траже своје дете.
Октобарски дан који је однео Иву навео нас је да размислимо о вредности живота и зашто неки људи радије бирају алкохол, док други пате. Ива је увек била увек насмејана и
спремна да нас орасположи. Тај непознати човек у аутомобилу није волео и поштовао ни свој ни њен живот.
Они који својим поступцима угрожавају друге нису савесни, не желе да схвате значај живота који нам је дат. Алкохолизам се лечи. Савест тешко. Ране остају.

 

SARA 2 SARA