Поводом прве годишњице трагично страдалих ученика у београдској основној школи „Владислав Рибникар“, младих у Дубони и Малом Орашју, а седам месеци од трагичног догађаја у Нишкој Бањи, као израз поштовања према жртвама, организовано је низ активности у оквиру Недеље сећања и заједништва.

Ученици од првог до осмог разреда гледали су и коментарисали документарни филм, прилагођен различитим узрастима, посвећен страдалим ученицима у Београду, који
сведочи о неговању културе сећања и поштовања успомене на страдале. Након тога, ученици су пратили презентацију о толеранцији и емпатији као важним чиниоцима у демократски оријентисаном друштву, уз појашњење појмова на конкретним примерима.

Вежбајући у паровима уживљавање у хипотетички проблем (не)развијања саосећања и пратећи мудре мисли великана, ћаци од петог до осмог разреда развијали су хуманост, емпатију, толеранцију, поштовање и дијалог. Такође, реализована је радионица на тему „Шта смо научили о себи“ применом метода дрво проблема тако што су ученици nстикере са текстом узрока, околности, последица и решења постављали на хамере и nанализирали добијене садржаје. Потом су писани кратки есеји на тему „О нама говоре наша дела“, а изабрани радови, заједно са паноима насталим на радионици, изложени су у холу школе.

У дворишту школе постављене су жардињере за цвеће које су декорисали ученици са наставницом ликовне културе кроз волонтерску активност у сврху јачања заједништва,
солидарности и очувања животне средине.

Активности су осмислили и реализовали наставница српског језика и књижевности, наставница ликовне културе, учитељице, библиотекари, чланови Ученичког парламента и чланови Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања.