180 ГОДИНА ПИСМЕНОСТИ У ЛУЖНИЧКОЈ ДОЛИНИ

 

Традиција школовања и баштина писмености у селима Лужничке долине ове године је у матичној школи у Карану обележена 180. пут. Овај јубилеј је био повод и достојанствена препорука да се на заједничком слављу окупе уважени гости из локалне и шире заједнице,бивши и садашњи наставници и ученицима са својим родитељима и суграђанима.

Током пригодне академије, трајала су присећања на прошла времена – важне датуме и личности који су их обележили –  а кроз говор, игру и песму учесника свечаног програма, евоцирани су најважнији тренуци баштине на коју се ослања рад Основне школе „Миодраг Миловановић Луне“. Иако је она име народног хероја из лужничког краја понела тек школске 1977/78. године, прво школско звоно у Карану огласило се 1836. године, у тешким условима за живот и рад мештана.

У богатом историјату настанка институцијалног школства у овом крају, како је истакнуто, смењивали су се периоди мира и рата, упорног рада, уз честе смене  идеолошки неподобних учитеља, а трпећи и другетешке услове за опстанак, оносе мање-више редовно одржавало на нивоу који, захваљујући упорности заједнице која је делила судбину осталих крајева тадашње Србије, обавезује и садашње генерације на велики труд и залагање.

Међу онима који су задужили локалну средину, са поносом су поменуте поједине важне личности- завичајни приповедач Тадија Костић, некадашњи ученик рибашевске школе,  први академски сликар лужничког краја и писац Михаило Миловановић, те народни херој и писац „Недовршеног дневника“ Миодраг Миловановић Луне, чиме је упућена својеврсна захвалност што се и у пиблици налазе успешни ученици из прошлих генерација и послата обавезујућа порука млађим нараштајима.

Основна школа „Миодраг Миловановић Луне“ у Карану, са Издвојеним одељењима у Рибашевини, Луновом Селу и Трнави, у мрежи школа Србије, уз паузу од четири године, када је и сама била Издвојено одељење ужичке Основне школе „Нада Матић“,  поново постоји као самостална просветна установа од 1995. године. Модернизована и опремељена савременим наставним средствима, с правом заслужује да прослави још многе јубилеје.