Издвојено одељење Основне школе ,,Миодраг Миловановић Луне“ у Луновом Селу низом активности обележило је сто двадесет година од рођења нашег нобеловца Иве Андрића.
Библиотекарка школе ученицима је презентовала електронску изложбу Библиотеке Матице српске. Изложба је приређена на основу грађе коју поседује Матица српска и садржи попис дела и литературе са сигнатурама. Ученици су имали прилику да виде како су изгледала прва издања Андрићевих дела, као и Андрићеве рукописе који су претходили њиховом настанку.
Чланови литерарно-рецитаторске секције у сарадњи са наставницом српског језика придружили су се обележавању овог јубилеја. За све ученике, припремили су презентацију посвећену животу и раду Иве Андрића и читали одломке из Андрићевих дела. Присутни ученици имали су прилику да чују неколико занимљивости из живота нашег писца и да погледају изложбу Андрићевих дела. Невена Матић, ученица осмог разреда, извела је севдалинку Кад ја пођох на Бембашу, песму, коју је оркестар Андрићу свирао на додели Нобелове награде. Сваки ученик на крају је почашћен по једним Андрићевим цитатом.
Кроз ове активности, ученици су Андрића доживели на неки нови начин, употпунили претходна знања о њему и открили да је био необичан човек, посвећен писању и култури, политици и држави, љубави према једној Милици. Овим је још једном потврђено да је људски живот пролазан, а да су дела вечна.
Слађана Марковић, Зорица Јевтовић

sl.6. andric sl.5. Andric sl.4 Andric sl.3Andric sl.2. Andric sl1. Andric