У Карану је традиционално обележена Дечја недеља бројним занимљивим садржајима под мотом „Да право свако – дете ужива лако“. Сваки дан је био одређен интересантним слоганом који је упућивао на активности  у којима су ученици радо учествовали и уживали. Дечја недеља ове године обележава значајан јубилеј – тридесетогодишњицу усвајања Конвенције Уједињених нација о правима детета те је посебна пажња посвећена дечјим правима. Отварање Дечје недеље обележено je упознавањем ученика са „Букваром дечјих права“ Љубивоја Ршумовића. Ученици су са одушевљењем израђивали паное и исписивали поруке на „Зиду дечјих права“. То је истовремено била прилика да се укаже на потребу озбиљног рада на побољшању положаја деце и унапређењу поштовања права детета. Наредног дана су представнице Народне библиотеке Ужице одржале радионицу посвећену правима детета. Овом приликом предшколцима су поклоњене чланске карте. У среду, 9. октобра ученици млађих разреда позвани су да кредама у боји на тему „Срећан сам када се играм“ украшавају трибине спортских терена и на тај начин испоље своју креативност. Истог дана су ученици првог разреда уз помоћ домара засадили дрво генерације у дворишту наше школе. Циљ ове акције је да се школски простор озелени и оплемени, а да се код деце од малена развија одговоран однос према животној средини. Четвртак- спортски дан је ученицима био прави доживљај. За ученике припремног предшколског програма и ученике млађих разреда организована су спортска такмичења у трци на 200 метара за девојчице и 300 метара за дечаке. Најуспешнији су били пресрећни када су симболично награђени дипломама. Дечје стваралаштво крунисали смо изложбом ликовних радова најмлађих на тему „Имам право на игру“ која је освежила школску ликовну поставку богатством маште и радости стварања.  Након уређења изложбеног паноа, првацима су додељене „Добродошлице“ и беџеви, а све је пропраћено дечјим омиљеним песмама и дружењем.

Након свега треба истаћи да деци не треба да буде посвећена само прва недеља октобра, већ морамо заједно свакога дана радити на томе да обезбедимо боље услове за раст, развој и сигурну будућност деце.

20191009_112318 20191010_112809 20191011_112239 IMG-aceb037e1fcf55ff2e4f7c521e09a686-V IMG-f25dd2860067bdf25dbc8acd8c7e2feb-V

Данка Јовановић