Ученица VII разреда из Карана Јелена Конатар освојила је треће место у категорији основних школана литерарном конкурсу ужичког Центра за социјални рад, расписаног поводом заједничког обележавања Дечје недеље и Дана старијих особа. Ово је још једно важно признање за нашу ученицу у низу награда које је већ освојила за свој литерарни рад.

 

КАЖУ ДА ЈЕ СТАРОСТ ТЕШКА, А НЕ МОРА БИТИ…

Млада сам. Око мене много људи у свим животним добима. Деце, младића, девојака, старијих особа. Сви они имају своје животе на које гледају свако из свог угла.

Кажу да је старост тешка. Тешка је та реч за особе у поодмаклим годинама. Она обележи човека и иза ње су све туге и радости, успеси и порази у животу.

Тешко је бити болестан, а не стар. Тако мислим. Јер болест не познаје године. Не познаје имена и презимена, занимања и адресе. Старији људи су пуни знања, искуства из многих области, које су стекли дугогодишњим радом и учењем. Они постоје и зову се различитим именима, али заједно гледају на прошлост из које су доспели пред лице садашњости. Она није лака. За њу се треба борити.

Приметила сам да старији људи често имају разумевања за нас младе, јер су већ прошли животним путем који нас све чека. А да ли ми имамо речи подршке за њих? У мом окружењу сви стари људи благе су нарави, дају пуно савета о животу и свакодневним пословима својој деци и унуцима. То је њихова мисија.

Размишљам, зашто би старост била тешка, ако је човек здрав, окружен својим најмилијим сродницима и зна да је заслужио да га воле и да му помажу? Исто тако, стари људи могу да организују своје време онако како желе, да се друже, да иду у бање или на море, веселе се и знају да и у старости постоје разлози за радост. Моја бака и мој дека знају да уживају и весело проводе своје пензионерске дане. Мене то чини срећном. Често ми говоре да и старост може бити лепа и да није тешка када се пронађе смисао постојања.

Верујем да лепота не мора да буде само привилегија младих, она не пролази никад, јер је лепота у души важнија, а не познаје године. Свако свом добу живота даје важан смисао и носи своје године онако како најбоље зна. Не мора бити тешко кад је сваки тренутак драгоцен.

 

Јелена Конатар

JELENA SOCIJALNO KONKURS 2 JELENA SOCIJALNO KONKURS