„ПОШТУЈ И УЧИ ЈЕЗИК ДРУГИХ ОБРАЗОВАНИХ НАРОДА,
АЛИ НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИ:
КАО ШТО ЈЕ УЧЕЊЕ СТРАНИХ ЈЕЗИКА ЛЕПО,
ТАКО ЈЕ УПОТРЕБА ВЛАСТИТОГ ЈЕЗИКА ДО КРАЈЊИХ МОГУЋНОСТИ
– ДУЖНОСТ.“
(ФЕРЕНЦ КОЛЦСЕЈ)
Поводом Међународног дана матерњег језика у нашој школи реализована је едукативно-креативна радионица на часовима Библиотечке секције. Деца су на један истраживачки начин долазили до одговора на питања: Шта је то матерњи језик? Од када се обележава овај дан? Зашто се обележава? Зашто баш 21. фебруара?
На самом почетку радионице ученици су се подсетили на обележавање Европског дана језика тражећи везу са Даном матерњег језика. Након тога, заједнички су анализарали и решавали нашу „Ругалицу“ која је настала по узору на сличну професорке Милке Цанић.
„Апелујем, драги ученици, да не блефирате. Знам да сте експерти у томе. Не бих да вас доведем у апсурдну ситуацију. Можда асортиман речи није баш добар и нису апострофиране стране речи, али шта је ту је. Постоји само једна алтернатива: замените стране речи нашим речима!“
Кроз потрагу за решењима дошли су до закључка да је наш језик веома богат и да га непотребно и сувишно коришћење страних речи квари, као и да је задатак свакога од нас да негује матерњи језик.

Сл 3 Сл 2 Сл1 Сл 6 Сл 5