DSCN2849

 

У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „МИОДРАГ МИЛОВАНОВИЋ ЛУНЕ“ У КАРАНУ ОБЕЛЕЖЕНА ШКОЛСКА СЛАВА САВИНДАН

 

Поводом школске славе – Савиндана, у Основној школи „Миодраг Миловановић Луне“ у Карану одржана је пригодна свечаност посвећена лику и делу првог српског просветитеља. Да светосавски дух живи кроз нове нараштаје, који му изнова одају почаст и јачају сопствене снаге и мотиве за просвећивање и општи духовни напредак, показало се и на овогодишњем окупљању које је започело традиционалним извођењем „Химне Светом Сави“.

Присутним званичницима Града Ужица, наставницима, родитељима и ученицима, на почетку програма, обратила се директорка каранске школе Вера Симић, изразивши задовољство што се и ове године Савиндан прославља „у свечаној атмосфери и на трагу рада свих оних који црпе снагу из дела првог српског просветитеља Светог Саве“. Директорка је нагласила да је „у дугој српској традицији, Савиндан – дан када се ученици и наставници окрећу лику и делу нашег светитеља, са жељом да нам покаже пут истине и човекољубља“. „Желико да будемо људи који образују младу генерацију, њихови васпитачи, да их учимо поштењуи части, тако да једнога дана можемо светла образа једни пред друге“, поручила је директорка. Она је додала да „радећи у духу светосавља, предано и неуморно“, каранска школа постиже „запажене резултате о чему сведоче бројне дипломе, награде и похвале“. У свом поздравном говору, директорка је подсетила да се ове године прославља и 180 година школства у Лужничкој долини: „За све ово време, ми смо градили школу, а исто толико и она је градила нас. Традицију образовања наша школа са поносом поштује и негује, баш као и сећање на Светог Саву.“

Свечаност је настављена наступом припремне предшколске групе, која је извела рецитал „Путем Светог Саве“. Извођењем рецитала „Они нас чувају“, представили су се ученици од првог до четвртог разреда, док су старији разреди одиграли кратку представу „Свети Сава и голубица“. Извођењем игара из ужичког краја, програм је употпуњен наступом фолклорне групе КУД „Први партизан“.

Духовни део славља предводили су свештеници Милован Васиљевић и Вељко Јараковић, а домаћин славе био је Славољуб Петровић.

 

 

Савиндан у ЛуновомСелу

 

Школскаслава у частпрвогсрпскогпросветитељаСветогСавеобележенајепригоднимпрограмом у Издвојеномодељењу у ЛуновомСелу.

Приредбајезапочелаизвођењем,,ХимнеСветомСави”, а потомсусепредставилипредшколцирециталом о СветомСави. Учениципрвогразредаизвелисукомад ,,СунцеСветогСаве”. Ученицистаријихразредаизвелисудрамскиприказ,,ПутСветогСаве”, а драматизацијомприче ,,Четвореочи” представилисусеученициодпрвогдочетвртогразреда. Програмјеупотпуњенпесмама,,Знашликотељубисилно” и ,,Свептичицезапјевале” у извођењухора.

Наконприредбесвештеницисуосвешталиславскиколач и честиталишколскуславу, пожелевшимногоздравља и благостања.

ДомаћинславебиојеМиливојеДрагачевацкојијезасвеученикеприпремиопакетиће.Приредбисуприсуствовалиродитељи, мештани и наставницишколе.

 

Прослављен Савиндан у Рибашевини

У сали школе у Рибашевини, обележена је школска славаСавиндан уз присуство великог броја гостију, ученика, родитеља и наставника.

Приредба је почела извођењем светосавске химне, а настављена културним програмом посвећеним лику и делу Светог Саве. Кроз рецитације, песму и драмске одломке ученици су нас провели кроз живот првог српског просветитеља,који се одрекао престола да би кроз свету веру помогао свом народу. Ученици су нам показали тренутак у коме млади принц Растко саопштава родитељима жељу да се замонаши и његова размишљања у тренутку када напушта очев двор и, како је истакнуто у последњим реченицама програма, да заоставштина Немањића „представља колевку нових идеала и нових нада из којих су никла највећа дела српске културне баштине“. Свечаност је обогаћена и музичким програмом који се састојао од црквених и изворних народних песама.

У оквиру програма додељене су награде најуспешнијим ученицима на ликовном конкурсу и награда за ученика који је добио највише петица у првом полугодишту.

Присутним гостима представили су се чланови фолклорне групе сплетом народних игара, а након приредбе освећен је и изломљен славски колач који је припремио домаћин Стево Лучић. Свештеници Милован Васиљевић и Вељко Јараковић честитали су славу и позвали младе да остану у свом родном крају. Свечани програм завршен је поделом пакетића ученицима и најмлађим гостима.

Након богатог програма окупљени гости и учесници програма наставили су прославу у просторијама школе уз послужење.

 

ПРОСЛАВА САВИНДАНА У ТРНАВИ

 

У издвојеном одељењу ОШ „ Миодраг Миловановић Луне“ у Трнави свечано је обележена школска слава – Свети Сава.

Изазов и мајсторство било је за учитељицу да од пет ученика осмисли пригодан програм посвећен лику и делу Светог Саве. Прослава је почела светосавском химном, а наставила се рециталом, рецитацијама и драмским текстом. Учешће у приредби узела су два будућа ђака наше школе и чланови фолклорне групе КУД „ Први партизан“.

Светосавски дух у малој, жутој школи се ширио са ученика на присутне госте: представнике школе ( директорку школе и учитеља у пензији), родитеље, мештане Трнаве, стрије ученике…

Након приредбе изведен је верски обред и сечење славског колача.

Свештеници Вељко Јараковић и Милован Васиљевић су честитали ученицима славу и пожелели добро здравље и успех у школским активностима.

У организацији прославе Савиндана учешће су узели уз учитељицу и родитељи ученика. Они су обезбедили ученицима пакетиће, као и послужење присутним гостима.