Светски дан књиге за децу у нашој школи

„Ништа не смета што се неко родио у пачијем гнезду,
само кад се излегао из лабуђег јајета.“
Ханс Кристијан Андерсен

Поводом Светског дана књиге за децу, у оквиру Библиотечке секције, са ученицима млађих разреда, реализована је едукативно-креативна радионица под називом „Ништа не смета што се неко родио у пачијем гнезду, само кад се излегао из лабуђег јајета“. Овај дан обележава се педесет година, од 1967. године, сваког другог априла, на рођендан Ханса Кристијана Андерсена.
На почетку радионице ученици су упознати са животом и стваралаштвом овог бајкописца, као и са значајем обележавања Светског дана књиге за децу. Сазнали су зашто се баш датум рођења Андерсена узима за датум посвећен књизи за децу. Подсетили су се на то да је Ханс Кристијан Андерсен био дански књижевник и да је написао око 160 бајки које су преведене на велики број језика (више него било која друга литература, изузев Библије). Сами су закључили да живот творца: Мале сирене, Девојчице са шибицама, Царевог новог одела, Оловног војника, Цвећа мале Иде,Снежне краљице, Палчице, највише подсећа на бајку Ружно паче и и да су бајке те које су га одвеле у срећнији живот. Уследио је разговор о најзанимљивијим цртаним филмовима, представама и сликовницама који су настали по његовим бајкама.
На крају радионице, старији другари најмлађима су осликали „паметне обележиваче“ за књиге и све то у циљу развијања и неговања љубави према књизи.

Сл 1 светски дан књигесл 2. светски дан књигесл.3 светски дан књиге