Током ове недеље, у Основној школи „Миодраг Миловановић Луне“ ученици трећег разреда из Карана, обележили су Светски дан поезије низом активности.

На самом почетку упознали су се са тим од када и зашто обележавамо овај дан. О улози поезије у њиховим животима говорили су кроз примере из искуства. Заједнички су дошли до закључка да поезија спаја људе, оплемењује  и помаже нам да разумемо једни друге.

Ове године одлучили смо да овај дан посветимо у потпуности стваралаштву Драгана Лукића, који је рођен пре деведесет година. Након подсећања на основне податке из његовог живота, наглашено је да је он искључиво писао за децу. Стварао је преко педесет година, а многе његове песме казивали су велики глумци, али и певали дечији хорови. За многе од њих и не знамо да су његове. Сматрамо их својима. Тако је, на пример, са песмама: Фифи, Шапутање, Смеха деци, Ивин воз. Својим стваралаштвом градио је невидљиве мостове између света одраслих и детињства. Трудио се да  деци олакша разумевање одраслих, али без наметања животних вредности. Рекоше трећаци: „Па, он је као Петар Пан!“

Уз певушење мелодије песме „Смеха деци“ ученици су, кроз креативно-истраживачку радионицу, упознавали Драгана Лукића. У Пролећној башти, која је настала на часу ликовне културе, сакривени су били називи његових песама. Задатак ученика је био да те наслове пронађу и да их нагласе. Након тога, допуњавали су цветове „латицама стихова“. Баш као што је  пролећна башта богата разноликим цветовима, тако је и поезија Драгана Лукића богата разноликим мотивима.

За крај, стихови који су изазвали „фину тишину“ у одељењу трећег разреда и који су  нас натерали да застанемо…

Шта је страшно

Страшно је када неко плаче
а нико га не пита зашто
– зашто плаче.

sladjana 1 sladjana 2 sladjana 3

                                                      Слађана Марковић