Дан словенске писмености, који се званично обележава од ове године и код нас, искористили смо да се још једном подсетимо наше прошлости и развоја писмености у нашим крајевима. Изучавањем прошлости, праћењем савремене уметности и уважавањем склоности трудимо се да изградимо добар темељ за даље стваралаштво.

На часовима Природе и друштва упознавали смо се са историјом Србије, а логичан след је био да та знања повежемо са историјом Лужничке долине, односно историјом наше светиње и преписивачком школом која је постојала у овим крајевима почетком седамнаестог века. Измештање у тај период било је као једна велика авантура.

На часу Ликовне културе упознали смо се са Каранским јеванђељем, рукописном књигом, која је настала у преписивачкој школи при Белој цркви каранској.

Ученици су „преписали“ део јеванђеља, упоређивали симболе слова са данашњим изгледом, разговарали о орнаменту и бојама које су заступљене.

Хамер су исекли на четири једнака дела и свака група имала је  задатак да ослика свој део. У току рада вршила се анализа колона текста. Посебна пажња посветила се орнаменту.  Ученици су сликали црним, плавим и црвеним  мастилом, плавом и црвеном бојом, као и осталим бојама које су коришћене (зелена, ружичаста, бела, злато и сребро).

У складу са могућностима реализовали су самостално ликовне радове.

И за крај: дечији свет велика је тајна, већа и од тајне настанка Каранског јеванђеља.

1 2 7-1 9-1 8

Слађана Марковић