Библиотека – кутак где градимо мостове

 

У оквиру обележавања Дечје недеље, у школској библиотеци Основне школе „Миодраг Миловановић Луне“ у Карану, Луновом Селу и Рибашевини, за све предшколце и прваке, реализована је едукативно-креативна радионица „Библиотека – кутак где градимо мостове“.

Читање стихова са нашим првацима и прешколцима о бакама, декама, ујацима и теткама, послужило је као увод за разговор у коме су нам они, на свој начин, потврдили колико је важно развијати међугенерацијску сарадњу, али и наговестили да постоје ситуације са великим изазовима у тим односима. Из њиховог угла, ти изазови само јачају нераскидиве везе међу њима. Да емпатија и љубав постоје, показали су осмеси на разнеженим лицима и пажња приликом читања стихова. Помешана осећања  изазвали су стихови Ј.Ј.Змаја.

 

„Бако, стара бако, бабушчице мила,

јеси л’ и ти кадгод мала, млада била?

Јеси л’ могла кадгод исправити леђа?

Је л’ и твоја коса била кадгод смеђа?

Је л’ и твоја хаља била кадгод кратка?

Је л’ и тебе когод звао: “Душо моја слатка”?

Је л’ и теби когод кадгод ‘ваку лутку дао?

Ваљда се скрхала, па ти је сад жао!

– Та зар мора, бако, остарети свако?-

Хоћу л’ и ја, бако, остарети тако?-

Морам ли зар и ја бити тако седа?

Тако смежурана, згурена и бледа?

Па зар томе нема баш никаква лека?

– Зар  се то не може живети довека?“

 

А „највећу тишину“ изродише стихови Ратка Зврка…

 

„Ако сретнеш моју баку,

негдје саму на сокаку,

ти јој приђи срца лака,

као да је твоја бака….

Кроз рој кола и аута,

преведи је преко пута,

да у вреви бучног града,

моја бака не настрада“

 

Након тога, преселили смо се у свет бубамара, весника среће за оне који су далеко од нас, а које много волимо. Заједнички закључисмо да и бубамаре сигурно имају баке, деке, ујаке, ујне, тетке и тече, јер да их немају, не би биле тако паметне, лепе и добре.
Посматрајући наше најмлађе како стварају своје “бубамарице”,  наметну се задатак за све нас, одрасле, а то је да их не „покваримо“.

Biblioteka sl.1 biblioteka sl.2 Biblioteka sl.3 biblioteka sl.4 Biblioteka sl.5.

Слађана Марковић, школски библиотекар

https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fpasaz.rs%2Fdecija-nedelja-obelezena-u-skolama-u-luznickoj-dolini%2F&h=ATMZ7vj-Y3q0m0zgGCU_xZzM7a5uAWqg1uBVJMnphpDYdZgL_HVE4_v92qVNQZZ9booUoFkBDcH2mzKZyGkIe-pe0Ec_83oLnxL8Ej1tsrlANgX3oFf1wVb3rg9rzvpNCW44YC9J9XexTOcZ45UtiKnJljQNSEN7Hyp4zUORPkRXa2BvSfh_df2WtkOQrfO47I3FfRaVApP7nggv3xOEv3tIqceq__WsTz_SVnGawgBwjebpKrIurF3fiPnFD4IicEyEpoyMIn9um2ZvKmBwfOOHyjTflXRW9g-RSoN59g3O