СВЕТИ САВА – МОЛТВЕНИK ПРЕД БОГОМ

Свечано и с поносом, како традиција и налаже, ученици и наставници Основне школе „Миодраг Миловановић Луне“ у Карану, уз присуство родитеља, мештана и многобројних гостију, обележили су своју школску славу. Лик и дело Светог Саве још једном је упризорено кроз пригодан културно-уметнички програм као светло подсећање да млађе генерације радо настављају пут својих претходника који истичу значај првог српског просветитеља и диве се својим коренима. Након „Химне Светом Сави“ у извођењу школског хора, присутнима је топлу добродошлицу пожелела директорка школе Вера Симић, искористивши прилику да нагласи важност обележавања Савиндана и изрази захвалност свима који су се несебично заложили да празник протекне у најсвечанијој атмосфери.

_DSC5305 _DSC5338

Ученици старијих разреда наступили су у драматизацији народне приповетке „Свети Сава даје деци четири ока“, а успешно су се представили и ученици трећег разреда који су глумили у краћој представи под називом „Свети Сава и пустињак“. Свечаност су употпунили и запажени рецитали предшколаца и ученика четвртог разреда, као и хорско извођење нумера „Српкињица једна мала“, „Славе деца своју славу“, те песме „Дело Светог Саве“. Публици су се представили и чланови фолклорне секције.

_DSC5329_DSC5316

Као посебне секвенце приредбе, приређена су и казивања о Светом Сави као просветитељу, државнику, ктитору и светитељу. Подсећања ради, атрибуиран је као наш први законодавац, први архиепископ, оснивач важних задужбина… „Многи народи који нису имали свог Светог Саву, нестали су, претопили се у друге писменошћу и вером повезане народе. Ти моћни народи остали су само део сећања, прошлост записана у уџбеницима историје“, наведено је у тексту који је, за ову прилику, сачинио наставник верске наставе Радосав Остојић.

_DSC5319_DSC5324

„Наш принц, монах, архиепископ, просветитељ и светац, најзаслужнији је што нисмо нестали, него постојимо и постојаћемо. и после смрти, као молитвеник пред Богом, повезује нас и одржава нас као народ“, порука је свечаног казивања којим је завршен светосавски културно-уметнички програм школе у Карану.

Весна Вујић Ршумовић